Üniversite Engelleri Aşıyor; DEÜ
Yüzde 100 doluluk oranıyla Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversiteleri arasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2023-2024 Akademik Yılında eğitimde fırsat eşitliğini ön planda tutarak kampüslerinin erişilebilirliğine ve eğitim faaliyetlerine önem veriyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Araştırma Üniversitemiz; Bizi tercih eden tüm öğrencilerimizin eğitimde eşit fırsatlara sahip olduğuna inanan, özel gereksinimli bireylere yönelik akademik sorumlulukları titizlikle yerine getiren bir anlayışla yönetiyoruz. “Türkiye’ye örnek teşkil eden projelerimiz ve ‘Engelsiz Üniversite’ ödüllerimizle bu eşitliğe katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, engelli öğrencilerin eğitim-öğretim, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımının desteklenmesi, altyapı ve donanım sağlanması ve bariyer oluşturulması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. tüm kampüslerinde ücretsiz ekosistem. Bu hedefle birçok değerli projeye imza atan DEÜ, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında da tüm öğrencilere fırsat eşitliği sağlamak için çalışıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Araştırma Üniversitemizde 2 bin 100 özel gereksinimli öğrencimiz var. Bu öğrencilerin yaklaşık 400’ü yüzde 40 veya daha fazla engelliliğe sahiptir. “Buradaki tüm çabamız 2.100 öğrencimizin 70.000 öğrencimizle eşit şartlarda eğitim görmesini sağlamaktır” dedi.
ÖRNEK PROJELER
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen 2022 Manisiz Üniversiteler Ödülleri’nde 11 bayrak ve 7 madalya alan DEÜ, ‘Kitabımın Sesi Ol’, ‘Eylül Bebekleri’, ‘Artı’ gibi birçok proje ve etkinliği hayata geçirdi. Biz Cafe’, ‘Engelsiz Bülten’. Rektör Hotar, “Kamuoyunu bilinçlendirecek sosyal sorumluluk projelerine, bilimsel çalışmalara ve fiziki yatırımlara önem veren rektörlüğümüz, ulusal düzeyde ses getiren girişimlere imza atıyor. Üniversite yönetimimizin buradaki önceliği toplumun her kesimine ulaşarak mani kavramının toplumdan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Ayrıca rektörlüğümüz, üniversitemizin engelsiz eğitim, engelsiz yapı, engelsiz kampüs, engelsiz şehir gibi kavramlarda örnek olmasını diliyor. Dolayısıyla bu anlayış doğrultusunda; Meslek ve Çevre Hastalıkları Hastanemiz Aliağa’da inşa edildi; İlimizin ilk Veteriner Fakültesi kuruldu; Diş Hekimliği Fakültemiz hizmete açıldı. “Araştırma üniversitemiz hem beşeri bilimlere hem de bilime yatırım yaparak başarısını burada göstermeye devam ediyor” dedi.
“ÖĞRENCİLERİMİZE DESTEK VERİYORUZ”
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Öğrencilerimizin yoğun olarak kullandığı Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi’nde Braille alfabesi çıkış cihazı, kitap tarayıcı, grafik kabartma cihazı ve iki adet kitap seslendirme ve sinema anlatım kabini bulunmaktadır. Öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda ders notları, kitap veya broşürler Braille alfabesi ile çıktı olarak hazırlanabilmektedir. Ayrıca kütüphanemizde 350 adet sesli kitap bulunmaktadır. “Öğrencilerimize yönelik içerikler her zaman güncellenmektedir” dedi.
İNSANA VE BİLİME KATKI
Son 20 yılda yapılan yasal düzenlemelerin ‘engelli, dezavantajlı veya kırılgan’ olarak tanımlanan bireylere yönelik farkındalığı artırdığını belirten Rektör Hotar, “Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki hassasiyetleri, Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetlerini ortaya koydu. Üniversitelerimize ve kamu kurumlarımıza örnek oldu. Bizi daha fazlasını yapmaya teşvik etti. Eşit eğitim hakkına erişemeyen bir engellinin sorunu herkesin sorunu olmalıdır. Bunu kimse göz ardı etmesin çünkü medeniyet yok sayılarak inşa edilemez. nokta, empati ve hoşgörüyle yaklaşmak da değişim için bir fırsattır. Bu nedenle konuyu anlamak, sorunları analiz etmenin anahtarıdır. “Araştırma üniversitemiz hem beşeri bilimlere hem de bilime yatırım yaparak burada başarısını göstermeye devam edecektir” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı