Haber

BM’nin Gazze’de ateşkes çağrısına 4 AB üyesi “hayır” dedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısı yapan karar taslağına “hayır” oyu veren 14 ülkeden 4’ü Avrupa Birliği (AB) üyesi Avusturya, Macaristan, Çekya ve Hırvatistan oldu.

Dün gece BM Genel Kurulu, Gazze’de “derhal, kalıcı ve kalıcı bir insani ateşkes ve düşmanlıkların durdurulması” çağrısında bulunan karar taslağını kabul etti.

Ürdün’ün sunduğu ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50’ye yakın ülkenin ortak sunduğu tasarı, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı. Karar tasarısına 45 “çekimser”, 14 “hayır” ve 120 “evet” oyu çıktı.

Ateşkese “hayır” diyen 14 ülke arasında İsrail, ABD, Fiji, Guatemala, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve Tonga’nın yanı sıra 4 AB üyesi de yer aldı. Bu ülkeler Avusturya, Macaristan, Çekya ve Hırvatistan’dı.

Ateşkese “evet” diyen sekiz AB üyesi ülke Belçika, İrlanda, Fransa, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovenya ve İspanya’dır.

Oylamaya katılmayan 45 ülke arasında 15 AB ülkesi, Almanya, İtalya, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovakya yer aldı. İsveç.

BM’de acil ateşkes istendi

Dün BM Genel Kurulu’nda kabul edilen kararda “derhal, kalıcı ve sürekli insani ateşkes ve düşmanlıkların durdurulması” talebi yer alıyordu.

Kararda, Gazze’ye insani erişim ve malzeme sevkiyatının kolaylaştırılması için gerekli adımların atılması gerektiği belirtilerek, BM kuruluşları ve ortaklarına kesintisiz erişimin sağlanmasının önemi vurgulandı.

Kararda, İsrail’in Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyini terk etme emrini geri çekmesi talep ediliyordu ve “Sivil Filistin nüfusunun zorla yerinden edilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz.” deniyordu. Terim kullanıldı.

Kararda, uluslararası hukuk ve BM kararlarına uygun olarak Filistinli sivil nüfusun korunmasına yönelik bir sistemin acilen kurulması çağrısında bulunuldu ve çatışmanın bölgeye yayılmasının önlenmesi ihtiyacının altı çizildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu